top of page
OF3A0389.JPG

Onze missie: mensen tijd geven

De Grote Wateringe is een eiland van tijd in een zee van snelheid. Onze gasten verdienen een plaats die hen alle tijd geeft om tot rust te komen.
Voor onze medewerkers, die het moeilijker hebben om in het reguliere circuit aan de slag te gaan, is De Grote Wateringe een bijzondere werkplek. Zij krijgen hier de tijd om te groeien onder begeleiding van  ervaren chefs en horecamedewerkers.

Het resultaat is een gastvrije beleving voor professionele en particuliere gasten.

Onze cultuur

De Grote Wateringe is een plek waar dingen groeien. Gedachten, ideeën, dromen, zomeravonden, mensen en biogroenten. 

Die cultuur zit in de details. Van verzen langs ons wandelpad tot die ene kromme balk in één van onze plafonds.

OF3A0461.JPG
OF3A5134.jpg

Start De Grote Wateringe

In de jaren ’80 verwierf Bond zonder Naam (BZN) de gronden en de hoeve en startte vzw BZN Metanoia na een grondige renovatie het project “Stiltehoeve”. Dit inhoudelijk waardevol project bleek echter eind 2017 niet langer rendabel.
Bond zonder Naam en vzw BZN Metanoia zochten naar een mogelijkheid om de geïnvesteerde middelen te laten renderen en de hele site verder aan te wenden voor het realiseren van maatschappelijke doelstellingen.

Ze vonden stevige partners in het maatwerkbedrijf ODAS en vzw Gezondheidszorg B.J. (actief in geestelijke gezondheidszorg) die beiden investeerden in het project om de site een toekomst te geven. 
ODAS vzw, dat tewerkstelling biedt aan meer dan 500 mensen uit kansengroepen neemt de uitbating op zich. Zo werd de start gegeven aan een belangrijk maatschappelijk project waar opleiding en tewerkstelling voor mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt centraal staat. Het nieuwe project kreeg de naam “De Grote Wateringe” mee.

De Grote Wateringe biedt sinds begin 2019 onthaal-en verblijfsaccommodatie, mogelijkheden voor workshops en seminaries en ruimte voor bio-tuinbouw en –landbouw. Dit alles met respect voor de natuurlijke omgeving, de inbedding in de streek en de regionale netwerken.

Historiek ODAS

Halverwege de jaren '80 startte Loca Labora, pionier in sociale tewerkstelling, met de Kruiderie in Beernem. Er werden bio-kruiden en later ook bio-groenten gekweekt. Dit alles om, onder de vorm van opleiding of werk, steun te geven aan mensen die op de arbeidsmarkt niet aan de bak kwamen. Ondertussen is De Kruiderie uitgegroeid tot  één van de meest interessante kruidenkwekerijen van België met mooie eigen producten. Zie www.dekruiderie.be.

OF3A0377.JPG

1997    Loca Labora start vanuit de Kruiderie met catering en in 2000 opent  het feest –en seminariecentrum met hotel en restaurant genaamd  ’t Roodhof, landelijk gelegen in Oostkamp.
 

2008  Loca labora start met de uitbating van de cafetaria van de Kinderboerderij  in Torhout.
 

2011  Loca Labora fusioneert met de toenmalige beschutte werkplaats Arcotec.
 

2014   Arcotec start met de uitbating van de cafetaria in de Kinderboerderij van  Brugge ‘De Zeven Torentjes’.
 

2016   De naam ‘Footstep’ wordt boven de doopvont gehouden en de namen  Loca Labora en Arcotec worden officieel opgeheven.
 

2019   Footstep start de uitbating van ‘De Grote Wateringe’ in Damme.

 

50 mensen maken ondertussen deel uit van het team dat instaat voor de verzorging van hotel-, restauratie-en cateringactiviteiten.. Ze zijn actief in De Grote Wateringe en de Kinderboerderij van Brugge en  voorzien daarnaast ook catering met of zonder bediening.


In 2020 start de Horeca binnen Footstep een nieuw hoofdstuk met Pand 9 en de uitbouw van Footstep Catering.

In 2024 verandert Footstep van naam, een naam die beter bij het DNA van het maatwerkbedrijf past. Footstep wordt ODAS. Benieuwd naar het verhaal over de nieuwe naam? Je leest er hier meer over.

Naast het bovengenoemde biedt ODAS ook nog heel wat andere producten en diensten aan. Dit gaat van groenonderhoud  en -beheer, het met de hand pellen van garnalen, het verpakken van voeding en het afvullen van vloeistoffen, over schilderwerken en poetsdienst, tot metaalproductie. Zie www.odas.be

bottom of page